Szacuje się, że nawet 90% Polaków cierpi niedobór witaminy D. Przede wszystkim związane jest to ze strefą klimatyczną, w której leży Polska, a co za tym idzie wystarczającą obecnością słońca tylko w miesiącach letnich. Niewystarczający poziom witaminy D w organizmie skutkuje gorszą odpornością, podatnością na infekcje, a także powoduje osłabienie kości, mięśni i zębów. Ponadto, zwiększa się również ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Dlaczego witamina D jest ważna?
Witamina D w organizmie człowieka jest niezbędna przede wszystkim do regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. To ona warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, kostnego, nerwowego, a także, co często jest pomijane, immunologicznego. Prawidłowe stężenie witaminy D jest potrzebne, aby wapń i fosforany przyjmowane z pożywieniem, były wchłaniane z przewodu pokarmowego. Dodatkowo uczestniczy ona w prawidłowym przebiegu procesu mineralizacji zębów i kości. Gdy procesy te są zaburzone, pojawiają się skutki niedoboru witaminy D, a wśród nich krzywica u dzieci, rozmiękanie kości (osteomalacja), zaś u dorosłych osteoporoza. Co więcej, w wyniku niedostatecznej ilości tej substancji następuje osłabienie mięśni, ponieważ witamina D wypływa na liczbę komórek mięśniowych. Warto podkreślić, że pełni ona również rolę ochronną względem ludzkiego serca, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych i chorób metabolicznych.
Witamina D jest ponadto bardzo ważna dla układu odpornościowego człowieka. Jej prawidłowy poziom zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych.
Niedobory witaminy D przyczyniają się nie tylko do osteoporozy i krzywicy, ale także wpływają na rozwój cukrzycy, choroby Alzheimera i depresji. Badania naukowe pokazują, że utrzymanie optymalnego poziomu tej witaminy jest również niezwykle ważne w profilaktyce nowotworów. Ilość witaminy D w organizmie można w prosty sposób oznaczyć, wykonując w laboratorium badanie krwi.
Witamina D w diecie
Witaminę D do organizmu można dostarczać, podobnie jak wiele innych witamin i mikroelementów, poprzez prawidłowe odżywianie się. Znajduje się ona przede wszystkim w tłustych, morskich rybach, takich jak łosoś lub węgorz. Najlepiej, aby było one pieczone lub gotowane. Witamina słońca obecna jest także w produktach mlecznych, jajkach, olejach roślinnych i wątróbce. Jednakże, aby dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D do organizmu, konieczne byłoby zjadanie codziennie kilkunastu jajek, kilku kilogramów ryb i wypicie kilkudziesięciu litrów mleka. Dlatego właśnie tak ważna jest dodatkowa suplementacja, która w pełni uzupełni niedobory.
Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto wspomagać odporność oraz układ kostno-mięśniowy preparatami zawierającymi witaminę D. Więcej informacji na ten temat można zaleźć na stronie lactoral.pl. Oprócz prawidłowej suplementacji dla utrzymania optymalnego poziomu witaminy D w organizmie konieczne jest także przebywanie na słońcu. To właśnie naturalnym źródłem dla człowieka jest synteza witaminy D w skórze, która następuje pod wpływem promieniowania UVB. Należy również pamiętać o zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej.