Nie każde dziecko jest karmione mlekiem naturalnym. Przyczyny takiej decyzji są różne, najczęściej podyktowane zdrowiem mamy lub niemowlęcia. Dlatego, aby zapewnić maluchom zdrowy rozwój, powstały mieszanki modyfikowane, które zawierają niezbędne składniki odżywcze. Dla najmłodszych dzieci przeznaczone jest mleko początkowe.
Czym jest mleko początkowe?
Mleko początkowe to mieszanka przeznaczona dla najmłodszych niemowląt, czyli takich, które nie ukończyły jeszcze 6 miesiąca życia. Pokarm tego typu, gdy jest odpowiednio dobrany, zapewnia maluszkowi zdrowy rozwój. Dlatego mama, która z różnych powodów nie może karmić piersią, nie musi martwić się o zdrowie swojego dziecka. Mleka początkowe są oznaczone na opakowaniu cyfrą 1.
Mleko początkowe może mieć także dodatkowe oznaczenia. Taki produkt przeznaczony jest dla niemowląt ze specjalnymi potrzebami. Symbole spotykane na opakowaniu to:
- HA – mleko hipoalergiczne,
- AR – mleko zapobiegające ulewaniu,
- SL – mleko bez laktozy,
- R – mleko z kleikiem ryżowym,
- PRE – mleko przeznaczone dla wcześniaków,
- AntiColic – mleko przeciwkolkowe.
Skład mleka początkowego
W zależności od producenta mleka początkowe różnią się od siebie składem. Podstawowy z nich to:
- serwatka w proszku (jest ona źródłem białka),
- odtłuszczone mleko w proszku,
- aminokwasy (L-karnityna, tauryna),
- węglan i fosforan wapnia,
- chlorek i cytrynian potasu,
- chlorek magnezu,
- siarczan cynku,
- lecytyna sojowa,
- węglowodany złożone,
- oleje roślinne,
- witaminy (z grupy B, C, D, E, K),
- laktoza (nie zawiera jej mieszanka SL).
Niektóre mleka początkowe są wzbogacone o takie składniki jak: probiotyki, prebiotyki, kwasy omega-3.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze mleka początkowego?
Na rynku dostępne są mleka początkowe różnych producentów. Różnią się one jakością oraz szczegółowym składem. Warto wybrać taki produkt, który poza podstawowymi składnikami zawiera także dodatkowe substancje, np. probiotyki, ponieważ mają one pozytywny wpływ na układ pokarmowy dziecka lub kwasy omega-3 dobre dla układu nerwowego.
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na to, aby mleko początkowe odpowiadało potrzebom maluszka. Dzieci ze skłonnością do ulewania, kolek lub alergii powinny dostać specjalną mieszankę. Trzeba także obserwować maluszka i jego reakcję na dany produkt, a w razie potrzeby skonsultować się z pediatrą i zmienić mleko na inne.
Przygotowanie mleka początkowego
Każde mleko początkowe ma na opakowaniu dokładną instrukcję przygotowania. Do każdego produktu dołączona jest także specjalna miarka do odmierzania porcji. Wskazane jest używanie wody niskozmineralizowanej, którą należy zagotować, a następnie ostudzić do temperatury 40–50℃. Przed podaniem dziecku zalecane jest sprawdzenie, czy mieszanka nie jest zbyt gorąca.
Mleko początkowe należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu. Temperatura nie powinna przekraczać 25℃. Po otworzeniu pojemnika trzeba je zużyć w ciągu 4 tygodni, ponieważ po tym czasie skład może ulec zmianie. Konieczne jest także dbanie o to, aby opakowanie było szczelnie zamykane.