Kwasy tłuszczowe omega 3 to jedne z najważniejszych składników odżywczych diety, których pozytywny wpływ na zdrowie udowodniony został w licznych badaniach naukowych. Okazuje się, że organizm na każdym etapie życia potrzebuje kwasów omega 3 , które warunkują odpowiedni rozwój wielu układów i narządów, a następnie ich właściwe funkcjonowanie i profilaktykę wielu chorób. Zarówno dzieci, osoby dorosłe jak i seniorzy powinni dostarczyć w diecie wystarczających ilości omega 3. Szczególnie ważną rolę odgrywają kwasy omega 3 w diecie dziecka.
Kwasy omega 3 a rozwój dziecka
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 zapewniają właściwy rozwój dziecka już od momentu poczęcia. Na etapie rozwoju płodowego o odpowiednią podaż omega 3 musi zadbać przyszła mama, dostarczając w swojej diecie kwasów omega 3. Zapewnia to prawidłowy rozwój płodu, a zwłaszcza układu nerwowego, odpornościowego i sercowo – naczyniowego. Kwasy omega 3 wchodzą w skład błon komórkowych, zatem niezbędne są do funkcjonowania każdej komórki naszego ciała. Właściwa podaż kwasów omega 3 w ciąży sprzyja prawidłowemu rozwojowi mózgu oraz narządu wzroku, doskonale wspomaga odporność, wzmacnia serce, dba o odpowiednią mineralizację kości. Gdy mama dostarczy podczas ciąży za mało kwasów omega 3 z dietą, może dojść do poważnych komplikacji:
– spowolnienia dojrzewania mózgu, upośledzenia możliwości intelektualnych i psychoruchowych dziecka
– osłabienia odporności
– zaburzenia procesu widzenia
– większego ryzyka rozwoju w przyszłości alergii, astmy, cukrzycy typu 2, otyłości czy zawału serca
Ponadto niedobór omega 3 w ciąży może sprzyjać poronieniom i porodom przedwczesnym. A gdy dziecko jest już na świecie – dostarczenie mu odpowiedniej ilości kwasów omega 3 jest równie ważne. Intensywnie rosnący i rozwijający się organizm malucha dalej potrzebuje bowiem takiego wsparcia.
Omega 3 ułatwiają procesy nauki i koncentracji, ograniczają rozwój nadpobudliwości psychoruchowej, czyli ADHD. Dbają o odpowiednią odporność organizmu, wzmacniają intensywnie rosnące kości. Ponadto omega 3 spożywane we wczesnych okresach życia stanowią skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych w dorosłym życiu.
Jak rozpoznać, że dostarczamy dziecku za mało omega 3?
Objawy niedoboru kwasów omega 3 nie są specyficzne i obejmują szereg symptomów ze strony licznych układów. Przede wszystkim – szwankuje układ odpornościowy. Objawia się to nie tylko większą podatnością na infekcje, ale także rozwojem alergii czy schorzeń o charakterze autoimmunologicznym. Ponadto zbyt niska podaż omega 3 wpływa negatywnie na pracę układu nerwowego, co manifestować może się:
– zwiększoną drażliwością i nerwowością u dziecka
– kłopotami z nauką i koncentracją
– kłopotami ze snem
– zaburzeniami wzroku
– stanami depresyjnymi
Ponadto zauważyć można pogorszenie stanu skóry i włosów, a także osłabienie kości i zębów.
Jak zapewnić dziecku właściwą podaż kwasów omega 3?
Zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwasy omega 3 to około 1,5 – 2 g dziennie i ta informacja skierowana jest do kobiet w ciąży. Natomiast zapotrzebowanie dziecka na kwasy omega wyrażane jest podażą najważniejszego kwasu omega 3, czyli kwasu DHA. Powinniśmy go dostarczyć około 250 mg, co w praktyce oznacza konieczność spożycia dwóch porcji ryby tygodniowo. Każdy rodzic wie jednak, że niekiedy namówienie dziecka do spożycia ryby graniczy z cudem. Dlatego warto sięgać po suplementy diety zawierające najcenniejsze kwasy omega 3, czyli DHA i EPA. Jednocześnie nikt z nas nie chce spożywać syntetycznych dodatków, typu aromaty czy barwniki – których przecież nie brakuje w większości suplementów diety.
Preparatem omega 3 całkowicie wolnym od szkodliwych dodatków są kapsułki omega 3 marki Cheers. Dostarczają one wysokich dawek omega 3 w formie łatwej do zażycia kapsułki, która bardzo szybko się trawi i zapewnia doskonałą biodostępność kwasów omega pozyskanych z wyselekcjonowanego oleju rybiego.