Czasami się zdarza, że do domu wpadają niezapowiedziani goście lub brakuje nam czasu na przygotowanie drobnych przysmaków. W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się niewielkie przekąski, np. chipsy, paluszki, precelki czy ciastka, które idealnie spełnią rolę przystawki lub apetycznego dodatku. Co podać na stół w formie przekąski? Jakie przysmaki najlepiej się sprawdzą?
Przekąski na różne okazje
Różnorodne słone przekąski bardzo często traktowane jako rodzaj posiłku, mającego na celu zaspokoić głód pomiędzy podstawowymi daniami (śniadanie, obiad, kolacja). Dobrą formą przekąski są świeże owoce, warzywa, czy różnorodne orzechy, jednak do tego rodzaju pożywienia zalicza się również paluszki, chipsy, batony, ciastka czy chrupki, za którymi przepadają nie tylko dorośli ale także i dzieci. Niewielkie porcje znajdujące się w opakowaniu umożliwiają zabranie ze sobą przekąsek niemal wszędzie – na piknik, do szkoły, na długi spacer czy w dalszą podróż.
Z czym serwować chipsy?
Chrupiące chipsy o różnych smakach to jedne z ulubionych przekąsek, zwłaszcza podczas spontanicznych spotkań ze znajomymi. Świetnym dodatkiem do paprykowych czy cebulkowych chrupek są przyrządzane na jogurcie dipy, w których można maczać większe kawałki chipsów. Przygotowany z prostych składników dip koperkowy lub czosnkowy doskonale smakuje również wraz z innymi dodatkami, np. wegetariańskimi lub mięsnymi kabanosami, pokrojonym w cienkie słupki serem żółtym, łodygami selera naciowego, marchewką oraz świeżym ogórkiem gruntowym. Z kolei do trójkątnych nachosów doskonale sprawdzi się gęsty sos guacamole lub słodko-pikantna salsa przygotowana na bazie dojrzałych pomidorów. Chipsy ziemniaczane mogą być również dodatkiem lub składnikiem wielu różnorodnych potraw, np. warstwowej sałatki, imprezowych kanapek, chrupiącej panierki albo zapiekanki mięsno-warzywnej przygotowywanej w naczyniu żaroodpornym.
Paluchy, paluszki i precelki
Trudno wyobrazić sobie rodzinne oglądanie filmu albo spotkanie ze znajomymi, któremu nie towarzyszą pojawiające się na stole różnorodne drobne przekąski. Bogate możliwości wyboru sprawiają, że każdy z domowników oraz gości będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Do najczęściej wybieranych produktów należą chipsy, nachosy, chrupki, krakersy oraz paluszki występujące w różnych smakach i rodzajach. Najbardziej znane są cienkie, chrupiące paluszki solone, choć te z dodatkiem sezamu czy maku także cieszą się niesłabnącą popularnością. Tajemnica ich sukcesu tkwi w prostym składzie, niedużych rozmiarach oraz przyjemnie chrupiącej konsystencji. Słone paluszki znalazły również zastosowanie w kuchni. Jeśli po imprezie pozostało trochę pokruszonych sztuk warto je wykorzystać jako panierkę do kęsków mięsnych albo zrobić z nich oryginalny spód do ciasta czekoladowego z dodatkiem delikatnej kremowej masy.