Wszystkie warzywa są cenione w diecie człowieka i powinny być regularnie spożywane pod różnymi postaciami. Są jednak takie, na które zapotrzebowanie w danym momencie życia może być większe. Dotyczy to np. buraków, potrzebnych szczególnie osobom, które chcą spowolnić procesy starzenia, a także wzmocnić układ odpornościowy i krwionośny.
Dlaczego buraki są tak ważne w diecie?
O tym, że buraki są zdrowe, wie niemal każdy, ale nie każdy rozumie dlaczego? Spieszymy wyjaśnić, żebyś wiedział, jak ważne w diecie Twojej i Twoich bliskich są te pyszne warzywa! Przede wszystkim są niskokaloryczne, a poza tym dostarczają organizmowi:
- witaminy: A, B1, B2, C (zwłaszcza), PP i E,
- składniki mineralne, w tym: żelazo, fosfor, magnez, potas,
- błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze, kwas foliowy.
Ponadto w burakach znajdują się wysokie ilości składników o dużej aktywności biologicznej, takie jak: flawonoidy, nieorganiczne związku azotu (NO3) i barwniki z grupy betalain.
Postaw na buraka!
Buraki to prawdziwa bomba witaminowa. Mają nawet więcej witaminy C niż cytryna! Ważne jest nie tylko to, jakich składników dostarczają, ale też jak smakują. Dla wielu osób ich smak jest rewelacyjny, dlatego mówi się o miłości Polaków do takich potraw jak barszcz czerwony z uszkami lub krokietem, czy zasmażane buraczki jako obiadowy dodatek do dania głównego.
Są jednak tacy, i w tej grupie sporą część stanowią dzieci, którzy nie przepadają za tym rewelacyjnym warzywem. Na szczęście nie oznacza to, że w ich jadłospisie buraki będą całkiem nieobecne. Dobrym pomysłem na „przemycenie” tego składnika jest zakupienie go w wersji ususzonej i sproszkowanej, takiej jak buraki liofilizowane. Taka forma pozwala na swobodne farbowanie placków, mas do ciast, naleśników, koktajli oraz wielu innych dań.
Kto powinien jeść buraki?
Ze względu na swój skład, a szczególnie dużą zawartość kwasu foliowego, buraki polecane są kobietom planującym ciążę, ciężarnym i karmiącym. Z tego samego względu, a więc z uwagi na obecność składnika, który pomaga w profilaktyce anemii, warzywa powinny jeść osoby zagrożone niedokrwistością, zwłaszcza osoby młode w wieku dojrzewania. Czy jest ktoś, dla kogo buraki nie są najlepszym wyborem? Na pewno powinny na nie uważać osoby cierpiące na: zespół jelita drażliwego, IBS (buraki charakteryzują się wysoką zawartością FODMAP), cukrzycę i pozostające w procesie odchudzania. Zwłaszcza po ugotowaniu ich indeks glikemiczny jest na dość wysokim poziomie.
Pomysły na pyszne dania z burakami
Buraki w kuchni polskiej są obecne niemal od zawsze, ale nie każdy wie, że nadają się do znacznie większej ilości dań niż tylko gotowania barszczu czy buraczków do obiadu. Chcesz zaserwować warzywo w nieco bardziej nowoczesnej i zaskakującej odsłonie? Świetnym pomysłem, rodem z kulinarnych programów telewizyjnych, jest carpaccio z buraka podawane z serem kozim, kaszotto z burakiem pieczonym, zapiekanka buraczano-ziemniaczana, buraczki zasmażane z jabłkiem.
Można go również przyrządzić w formie soku – najlepiej zakwaszanego. To modny, ale też skuteczny sposób na budowanie odporności i walkę z niedokrwistością.