Wielu obecnych rodziców, a także dziadków pamięta o tym, że w okresie ich dzieciństwa w przedszkolach działały stołówki. Dzisiaj coraz częściej są one zastępowane usługami cateringowymi. Czy to dobry kierunek zmian?
Zmykanie przedszkolnych i szkolnych stołówek jest już powszechnym zjawiskiem. Wynika ono przede wszystkim z rosnących kosztów związanych z ich utrzymaniem – samorządy nie dysponują pieniędzmi na remonty stołówek, aby dostosować je do bardziej rygorystycznych norm sanitarnych, rosną również same koszty pracy oraz żywności.
Wobec tego coraz więcej placówek przedszkolnych i szkolnych rezygnuje z prowadzenia własnych stołówek na rzecz zewnętrznych usług cateringowych. Pojawia się jednak pytanie – czy to dobry kierunek?
Catering z myślą o najmłodszych
Często catering nie jest kojarzony zbyt dobrze – to także powoduje, że rodzice często obawiają się, czy będzie on dobrym rozwiązaniem dla najmłodszych. Oczywiście, sam fakt, że mamy do czynienia z cateringiem, nie oznacza, że posiłki są automatycznie lepsze od tych serwowanych w stołówkach. Warto jednak wskazać, że szansa na ich lepszą jakość jest znacznie wyższa.
Na szczególną uwagę zasługują firmy, których specjalnością jest catering dla przedszkoli Warszawa to jedno z wielu miast, gdzie oferują swoje usługi. Firmy skupione na cateringu dla dzieci zatrudniają dietetyków posiadających doświadczenie w zakresie komponowania diet dla najmłodszych.
Posiłki przygotowywane są jako różnorodne, zbilansowane, zdrowe, ze świeżych i lokalnych produktów, a także w odpowiednich warunkach higienicznych. Następnie są dostarczane do placówek – dzięki temu, że przechowywane są w specjalnych izolowanych, a nawet podgrzewanych pojemnikach, serwowane są jako ciepłe i smaczne.
Zatem sam fakt, że przedszkola wybierają catering, wcale nie oznacza, że żywienie w danej placówce będzie na niskim poziomie. Naturalnie, dużo zależy od tego, z jakimi usługami mamy do czynienia, ale rodzice mogą monitorować sytuację i w razie wątpliwości interweniować.