Choć powszechnie określana jest mianem witaminy, w rzeczywistości jest hormonem (ze względu jednak na rozpowszechnienie terminu witamina D, pojawiać się ona tu będzie pod tą nazwą). Do podstawowych zadań witaminy D należy: regulacja gospodarki wapniowej w organizmie, czyli dba o odpowiedni stan kości i zębów, a najnowsze badania udowadniają, że ma także wpływ na ludzkie geny.; uczestniczy w poprawnym funkcjonowaniu układu krążenia, utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Prawidłowy poziom witaminy D w organizmie, odpowiada za sprawne działanie organizmu w tych obszarach.
Kiedy nadmiar a kiedy niedobór i ich skutki.
Podnieść poziom witaminy D można w bardzo prosty sposób. Wystarczy w słoneczny dzień spacerować dwadzieścia minut na zewnątrz. Jednak latem zabezpieczamy skórę filtrem, a zimą ograniczamy nasze wyjścia na spacery i chronimy ciało przed mrozem dodatkowymi warstwami ubrań. Wtedy wkracza suplementacja. Stosowana według zaleceń jest jak najbardziej wskazana, jednak jej przedawkowanie również niesie za sobą przykre konsekwencje. Nadmiar witaminy D prowadzi do gromadzenia się wapnia w tkankach (np. serca), co może skutkować zaburzeniami w pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Przedawkowanie spożycia witaminy D w ciąży może skutkować wadami rozwojowymi płodu. Dlatego istotne jest przyjmowanie suplementacji według zaleceń lekarza lub informacji zapisanych na ulotce.
Symptomy nadmiaru:
- zmniejszony apetyt,
- nudności,
- wzmożone pragnienie,
- osłabienie,
- zwiększone potrzeba oddawania moczu,
- pocenie się,
- biegunka,
- swędzenie skóry,
- ból głowy i oczu.
Symptomy niedoboru:
- bóle w kościach i mięśniach
- bóle zębów,
- zmniejszony apetyt,
- biegunka,
- problemy ze snem,
- problemy z ostrością widzenia,
- niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle
Konsekwencje niedoboru witaminy D
W zależności od wieku- u najmłodszych może się rozwinąć krzywica ( diagnozowana jest między 3. miesiącem a 2. rokiem życia na podstawie badania krwi oraz zdjęcia RTG), leczenie polega po prostu na suplementacji witaminy D w odpowiednich dawkach wraz z tłuszczami, ponieważ tylko w takim połączeniu następuje wchłanianie witaminy- u dorosłych z kolei osteoporoza. Ponadto niedostateczny poziom witaminy D w pożywieniu może prowadzić do problemów z nadwagą, chorób ze strony układu krążenia (przede wszystkim nadciśnienia tętniczego), cukrzycy, autoimmunologicznych (głównie reumatoidalne zapalenie stawów stwardnienie rozsiane) oraz nowotworów (piersi, prostaty, jelita grubego).